Archiwalna strona Gminy Wilamowice
Opublikowane na Archiwalna strona Gminy Wilamowice (https://archiwum.wilamowice.pl)

Strona główna > Konkurs na najlepszy produkt i potrawę regionalną - Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Konkurs na najlepszy produkt i potrawę regionalną - Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Wysłane przez Anna Klimczak w śr., 2019-08-28 12:25
[1]

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów odbył się po raz dziewiętnasty w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”. Ideą tegoż jarmarku jest promocja tradycyjnych potraw śląskich i produktów regionalnych. Po raz dziewiętnasty w dniu 28 lipca br. do konkursu stanęły nie tylko Koła Gospodyń Wiejskich reprezentujące Województwo Śląskie, ale także producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych spełniających kryteria regulaminowe.

Organizatorem centralnym Konkursu odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków poszczególnych Województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych; jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga zajmuje się daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „PERŁA” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów na szczeblu regionalnym z 16-tu województw, które razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni”, będą wręczane na Wielkim Finale Konkursu w Poznaniu.
Podczas niedzielnej imprezy w Parku Etnograficznym oprócz Finałów Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbywał się również VI Międzynarodowy Konkurs Piwowarów Domowych. Było także dla zebranych wspólne gotowanie z Michałem Bałazym przed aresztem,dla najmłodszych warsztaty lepienia pierogów, kulanie klusek śląskich, smażenie podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach. Warsztaty odbywały się w ogrodzie przed chatą sołtysa. Natomiast na łące przed chatą sołtysa odbywał się pokaz warzenia piwa i oczywiście degustacja. Nie zabrakło występów artystycznych, ludowej muzyki i śpiewu. Wystąpiła Kapela Biesiadna z Poraja i Kapela Fedaków, na zakończenie imprezy wystąpił zespół Whisky River.
W tej wspaniałej imprezie plenerowej jak i konkursie naszą miejscowość Pisarzowice oraz Gminę Wilamowice reprezentowały panie z KGW „Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic. Do konkursu został wystawiony produkt „Zajączek z jajami przepiórki” z dodatkami. Niektórzy pośród degustujących (nie tylko komisja konkursowa) orzekli ze śmiechem, iż sama nazwa była adekwatna do gotowego produkty, tylko uszu zająca zabrakło. W Parku Etnograficznym podczas imprezy plenerowej goście mogli zakosztować ciasteczek „Pisarzowickie łasuszki” jak i różnorodnych ciast pisarzowickich gospodyń.

Przew. C.Puzoń
 

[2]
[3]
[4]
[5]
[6]


Adres URL źródła (modified on 2019-08-28 12:25):https://archiwum.wilamowice.pl/node/3491

Odnośniki
[1] https://archiwum.wilamowice.pl/files/mgok/img/2019/08/IMG_20190728_095626zm.jpg [2] https://mgok.wilamowice.pl/files/mgok/IMG_20190728_095916zm.jpg [3] https://mgok.wilamowice.pl/files/mgok/IMG_20190728_111327zm.jpg [4] https://mgok.wilamowice.pl/files/mgok/IMG_20190728_131228zm.jpg [5] https://mgok.wilamowice.pl/files/mgok/IMG_20190728_144713zm.jpg [6] https://mgok.wilamowice.pl/files/mgok/IMG_20190728_120305zm.jpg